Bronze-trinkets

Meest gestelde vragen

Hier vind u de antwoorden van de meest gestelde vragen die we gehad hebben terwijl we op de festivals stonden en een aantal zaken die we zelf graag duidelijk wilden hebben:

1. Hebben jullie alle voorwerpen zelf gemaakt?

Ja, alle voorwerpen hebben we zelf ontworpen en met de hand zelf gemaakt.

2. Van welk materiaal is het gemaakt?

Bijna alle voorwerpen zijn van brons gemaakt of in elk geval van een koperlegering die tegenwoordig in de kunstwereld brons genoemd mag worden. Sommige voorwerpen bestaan uiteraard uit brons in combinatie met een aantal andere materialen zoals (Europees hard)hout, been (meestal van in het bos gevonden skeletten van een ree), echt leder en uiteraard vaak versierd met edel- en siersteentjes.

3. Gebruiken jullie ook moderne materialen?

We proberen het gebruik van moderne materialen tot een minimum te beperken dus materialen als plastic, rubber, kunststof en zelfs glas zijn taboe. Ook passen we geen ijzer of aluminium toe in onze voorwerpen. Helaas is het vrij lastig om een lijmsoort te vinden die aan onze strenge eisen voldoet en toch ook reeds in de bronstijd werd gebruikt. Daarom gebruiken we meestal industriële lijm.

4. Is de lijm die jullie gebruiken wel sterk genoeg?

Zeker! Als we per ongeluk iets verkeerd lijmen is het vaak enorm lastig om het weer los te krijgen zonder een van beide gelijmde onderdelen te beschadigen. Sterker nog, een keer tijdens een transport is een steentje helaas afgebroken van een voorwerp, maar niet bij de lijm maar het steentje zelf was afgebroken dus ik durf bijna wel te beweren dat de lijm die we toepassen zo sterk als steen is.

5. Hoe maken jullie de voorwerpen?

Sommige voorwerpen gieten we, d.w.z. we boetseren eerst uit was een vorm of beeldje en dat vormen we dan in met gietkanalen en ontluchtingen. Vervolgens gieten we er vloeibare gips omheen. Wanneer dat hard wordt, dan wordt de gipsmal gebakken en het was verdampt eruit. De loze ruimte wordt vervolgens volgegoten met vloeibare brons van ca. 1150 ºC. Als Het brons is afgekoeld kan het gips eromheen worden weggehakt en kunnen de voorwerpen worden nabewerkt.

Andere voorwerpen 'ciseleren' we, d.w.z. we hebben een paar stukken afval brons (bijvoorbeeld holle gietkanalen, ontluchtingen, overgestroomd brons van een gieting of een in stukken gezaagd beeld dat niet volgelopen, of om een of andere reden niet naar wens van de kunstenaar gelukt was) en dit brons zou eigenlijk weer worden omgesmolten om er weer nieuwe beelden van te kunnen gieten maar daar maken wij dan voorwerpen uit. Dit doen we door te zagen, te vijlen, te frezen, te boren en te schuren tot we de gewenste vorm hebben.

6. Hoe hebben jullie geleerd om brons te bewerken en hoe ben je ermee begonnen?

In het verleden hebben we beiden in bronsgieterij de Remise in Nieuweschans gewerkt, al dan niet als bijbaantje en daar hebben we onze liefde voor brons ontpopt en onze vaardigheden opgedaan. Aangezien we beiden geïnteresseerd zijn in geschiedenis en films en pc-spelletjes over de bronstijd en ook aardig creatief zijn ingesteld gingen we al vrij snel zelf aan de slag met reststukken brons. Een aantal jaren bleef het bij een incidenteel cadeau voor een vriend of vriendin totdat we op het idee kwamen om speciaal voor het Keltisch midzomer festival in Nieuweschans een serie voorwerpen voor de verkoop te gaan maken.

7. Verkleurd brons ook en krijg je er uitslag van?

Brons heeft als het net bewerkt is en verder niet behandeld met een bepaald zuur o.i.d. een lichtgelige bijna gouden kleur. Vrijwel de volgende dag is het al iets donkerder en ontstaat de meer bekende lichtbruinige kleur die we kennen van de bronzen Olympische medailles. Dit komt doordat het reageert met de zuurstof in de lucht. Dit zal in de loop der jaren steeds donkerder worden maar nooit echt donkerbruin. Als het brons verhit wordt gaat de reactie sneller en soms verder waardoor het soms zelfs zwart kan worden (niet door roetuitslag) Alle andere kleuren die u wellicht kent van de beelden in het park e.d. zijn resultaten van patineren, d.w.z. het behandelen van het brons met zuren en/ of andere chemicaliën waardoor het reageert aan de oppervlakte in de gewenste kleur. Een bronzen voorwerp dat in de grond gevonden wordt uit de oudheid heeft die bekende groenige kleur meestal doordat het lang in contact heeft gestaan met zuren of zouten uit de omgeving. Als u bijvoorbeeld een ring dagelijks draagt zal dit door uw huid en het 'slijten' tegen kleding e.d. een soort 'streelpatine' krijgen, dat is een soort gelige doffe kleur zoals u wellicht wel eens op vakantie heeft gezien bij een groot beeld dat compleet groen is maar waarvan bijvoorbeeld alleen het gezicht van het kindje Jezus een gelige kleur heeft, dit komt door het veelvuldig met de hand aanraken.

Van brons zelf krijgt u naar mijn weten geen uitslag want het is bijvoorbeeld niet nikkelhoudend en ik heb er nog nooit klachten in die zin over gehoord. De brons geeft wel een zwartige of donkerblauwige uitslag op de huid die eenvoudig met zeep is af te wassen. Als u dit vervelend vind dan kunt u bijvoorbeeld de ring aan de binnenkant behandelen met kleurloze nagellak. Armbanden geven bij mijn weten geen donkere uitslag en dat komt hoogstwaarschijnlijk omdat het contact dan minder strak op de huid zit en daarom minder in aanraking komt met een vochtige huid.

8. Is een bronzen haarspeld niet veel te zwaar voor mijn dunne haar?

Nee. De zwaarste bronzen haarspeld die we tot nu toe gemaakt hebben woog ca. 80 gram en ze zijn gemiddeld ongeveer 40-50 gram. Aan de binnenkant van de haarspeld zit een stukje suede glijmd om het stroever te maken maar het gaat bij de meeste haarspelden om een haarsierraad en dan kunt u gewoon uw haar samenbinden met een elastiekje en het sierraad er overheen bevestigen. Bovendien zijn de meeste haarspelden ook te gebruiken als speld om bijvoorbeeld een cape of kleed vast te maken.